סוג המזון לכלבים, בדומה לבני אדם, חיוני מאד להתפתחות כבר משלב היותו גור והשינויים הנדרשים לאורך החיים של הכלב. סוגי המזון היבש מחולקים כיום ל-3 סוגים: גור, בוגר וסניור (קשיש) . סוג המזון משפיע על הבריאות, ההתפתחות, חיוניות, ורמת האנרגיה של הכלב.
כיום רמת המודעות עלתה וההבנה שתוחלת החיים של הכלב שלנו ומצבו הבריאותי מושפע ישירות מהמזון שאנו מספקים לו. בעשור האחרון אנו רואים צמיחה במגוון המותגים שנכנסו לארץ וקיימים כמעט בכל חנות חיות.
תזונה מומלצת לכלב על פי מחקר
מזון לכלבים מחולק ל-4 קטגוריות איכות: אוכל בסיסי, פרמיום, סופר פרמיום ואולטרה פרמיום. בסופו של דבר מה שקובע לאיזה קטגוריה משתייך המזון, תהיה אחוז הבשר במזון ואיכות הייצור והמותג. הקפידו לבחור מותגים מוכרים ואיכותיים שבדרך כלל מקפידים על איכות היצור ומשקיעים בפיתוח ומחקר שמשפרים את איכות המוצרים.
מזון יבש לכלבים
המזון היבש הינו המזון הנפוץ ביותר כיום בגלל היותו: טעים, בעל תזונה מאוזנת ומלאה ונוח לאחסון. אם המזון היבש שאתם נותנים לכלב טעים וטוב לכלב התמידו לתת לו את אותו המזון באופן רציף. ניתן לגוון מדי פעם גם עם מזון לח (רטוב, בדרך כלל מגיע בשימורים) ונחשב טעים מאד לכלבים, מכיל יותר נוזלים ופחות חומרים מזינים ועל כן נחשב כמזון משלים.
מזון לכלבים
מזון בסיסי מכיל בדרך כלל עד 10% בשר ושאר המרכיבים יהיו פחמימות עמילנים ועוד ככל כמות שאחוזי הבשר גבוהים יותר המזון נחשב לאיכותי יותר, כהמלצה בסיסית אנחנו ממליצים על מזון המכיל מינימום 30% בשר כאשר הרכיב הראשון הוא מן החי – עוף/דגים/בקר/חזיר.
תמיד יש חריגים ולא כל מזון מתאים לכל כלב ולעיתים מזון המכיל כמות בשר גבוהה לא בהכרח טוב לכל כלב וישנם שיקולים נוספים בהתאמת המזון. לדוגמא: רמת פעילות, סביבת הכלב, זן הכלב, גודל הכלב, גיל הכלב, רגישויות ועוד. לכן כאשר בוחרים מזון לכלב יש להתאים את המזון לצורכי הכלב שלכם.
כלב בעל רמת פעילות נמוכה שרגיל לרבוץ רוב היום לא יתאים לו אוכל עם רמת חלבון גבוהה מאוד, הכלב פשוט לא יעכל את כל החלבון הקיים במזון והדבר יכול לבוא לידי ביטוי ע"י שלשולים ותסמינים נוספים.
דוגמא נוספת: אוכל לגורים –מכיל אחוזי שומן וחלבון ברמה גבוהה יותר ומרכיבים נוספים החשובים להתפתחות הכלב ולכן חשוב לבחור מזון ייעודי לגורים .
ההמלצה המרכזית היא להתייעץ עם איש המקצוע בחנות שיסייע לכם להבין את הצרכים וההתאמה הספציפית הנדרשת לכלב. נדרשת התאמה מרכזית בין טעימות לבין הצרכים התזונתיים החיוניים לכלב.
כמו כן, מומלץ לקרוא בעיון את התווית והמפרט של המזון ורק לאחר מכן לקבל החלטה לגבי סוג המזון.
כאשר אנחנו מסתכלים על אריזת המזון, יש לוודא כי מצוין על התווית שהיא מיועדת למזון לכלבים. התוויות שעל גבי האריזה של אוכל לכלבים בנויה בפורמט ורישום מוגדר הכולל:
התאמה לבוגר/גור ולעיתים גם לסוג הכלב.
הוראות האכלה כמות – במונחים של משקל המוצר, מידת נוזלים בהתאם לרכיבים.
ניתוח טבלת הערכים – המפרט את מרכיבי המזון הספציפיים.
מרכיבי המוצר – אותם יש לרשום בסדר יורד לפי משקל.
הצהרת התאמה תזונתית – חייבת להיות מגובה בבדיקות המוכיחות שהמזון מספק רמה מסוימת של חומרים מזינים. כאן המידע עשוי לכלול גם את שלבי החיים שהמזון מתאים להם.
שם היצרן וכתובתו וכמות קלורית.
שימו לב לסדר המרכיבים שכן הם רשומים לפי משקל. המרכיב הראשון הרשום על התווית צריך להיות מקור החלבון העיקרי.
לדוגמא:
אלווה נטורל בוגר כבש ודלעת מיני מדיום 5 ק"ג
אלווה אקווליבריום סנסטיב דגי אוקיינוס 12 ק"ג
שם המוצר על גבי שק המזון נותן מושג על התכולה. עם זאת, לא כל שמות המוצרים אינפורמטיביים ומדויקים, ולכן חשוב לקרוא את המרכיבים.
על כל שק מזון לכלבים יש מפרט:
לדוגמא: אלווה נטורל כבש 5 ק"ג ADULT (בוגר) מיני מדיום
יש לשים לב שכבר בכותרת מופיע הבסיס המרכזי של המזון (כבש) אך דבר חשוב נוסף מופיע בכותרת לאיזה גודל כלב זה מתאים (מיני מדיום) ובנוסף על השק רשום גם ADULT (בוגר). ולכן אנו יודעים שהמזון מתאים לכלב בוגר, מזן קטן ובינוני .
כבש מיובש (40%), כבש טרי (20%), אורז חום, שומן עוף, עמילן אפונה, דלעת מיובשת (5%), שמן דגים, עיסת סלק מיובשת, כבד עוף, שורש עולש (מקור לאינולין ו F.O.S), שמרי בירה יבשים (מקור M.O.S), פוספט ביקלציום, אשלגן פחמתי, גלוקוזאמין (מקור: סרטנים), כונדרויטין סולפט, מיץ יוקה.
תכולה תזונתית (אחוזים):
חלבון גולמי 30.00%, שומן גולמי 20.00%, סיבים 1.40%, לחות 9.00%, אפר גולמי 8.00%, קלציום 1.50%, זרחן 1.00%, אומגה 6 2.50%, אומגה 3 0.90%, DHA 0.40%, EPA 0.30%, גלוקוזמין 1.00 מ"ג/ק"ג, כונדרויטין סולפט 800 מ"ג/ ק"ג
כשאתם רואים תווית כמו "אוכל לכלבים עם עוף" זה לא אומר שבהכרח המזון מכיל בעיקר עוף. המוצר חייב להכיל רק 3% מהמרכיב הרשום. רק התוספת של אותה מילה אחת – "עם" – משנה באופן דרמטי את אחוז הדרישה של המרכיב במזון והיא סיבה טובה לשים לב לרישום על גבי המוצר.
"כלל הטעמים": אם כתוב על התווית "מזון לכלבים בטעם עוף" – אין זה מחייב אחוז מסוים מהעוף, המוצר יכול להכיל רק כמות מזערית של הטעם הנקוב.
על ידי שמירה על כללים אלה, תוכלו להיות בטוחים בדיוק של שם המוצר ולהבטיח לכלבים שלכם את התזונה הטובה ביותר האפשרית.
הכמות הרשומה על התווית מציינת את כמות המוצר באריזה. המידה יכולה להיות לפי משקל, מדידת נוזלים או לפי ספירה. מוצרים יכולים להשתנות בצפיפות (חשבו על מזון רטוב לעומת מזון יבש, למשל). אז אם אתה באמת רוצה לדעת כמה עולה מוצר, בצע השוואה בין עלות גרם או לקילוגרם.
טיפ שלנו: לא לשפוט עפ"י האריזה, בדקו מה המחיר ליחידת מדידה והשוו.
הסתכלו על ארבעת הבסיסיים: חלבון, שומן, סיבים ומים.
הניתוח המובטח על גב אריזת האוכל לכלבים מספק מידע על תכולת החומרים התזונתיים של המזון. טיפ שלנו: בדקו את אחוזי החלבון והשומן כדי לוודא שהם עומדים בצרכים התזונתיות של הכלב שלכם.
רכיבים:
סעיף הרכיבים מפרט את רכיבי המזון, כאשר הרכיב המרכזי ביותר רשום ראשון. מזונות המכילים חומרי מילוי כגון תירס, חיטה וסויה, הינם בעלי ערך תזונתי נמוך יחסית.
כיום האפשרויות למזון מגוונות מאד. עשרות מותגים עם אינספור מרכיבים, מזון רטוב, יבש, טבעי, מזון לפי גיל, דיאטות מוגבלות, מזון רפואי, ומזון ייעודי לבעיות ספציפיות. התווית היא הכלי הטוב ביותר למידע, אך לפעמים קשה להבין אותה ונדרשת המלצה והכוונה.
אנחנו כאן כדי לסייע, להכווין ולהסביר את חשיבות קריאת תווית המזון לכלבים ולסייע בבחירת המזון המתאים ביותר לכלב שלכם.